Fétis árboc recon… Outro


előzmény:
Fétis árboc recon… Part 2.



Kicsit hosszabb idő telt el az utolsó Fétis-es hír óta, és rengeteg minden is történt. Az első konstrukció mikor lekerült a kikötőbe, elég negatív élményekkel szolgált. Mivel ez a profil sokkal kisebb és rugalmasabb az előzőnél, így hamar kiderült, hogy a régi árboc stágolásával nem életképes konstrukció. Próbáltunk a helyszínen változtatni rajta, de a végén visszakerült a műhelybe.




Kaptunk egy Európa 30 árboc tervet, és ez alapján készültek a további módosítások. Ezek pár nap múlva el is készültek, és ismét a hajóban volt az árboc, kisebb, de nem áthidalható nehézségek megoldása után. az első próbán már látszott,hogy elég könnyen egymáshoz formálható a nagyvitorla és az árboc görbülete, ami remélhetőleg sebességnövekedést eredményez.


Még vannak apró finomítások, amik megoldása folyamatban van, ilyen a dirk felszerelése, a felső száling lerövidítése, illetve egy plusz D1 vantni felszerelése, ami az árbocot kicsit előre húzza. a napokban beszerelésre került eme vantni lekötési pontja is.
Kívülről nézve a hajót, nagyon szépen állnak a vitorlái, megfelelő a rake-je is, a sebességváltozás pedig kiderül jövő hétvégén a Ripka László Emlékversenyen.




Fotók: mbsailing.hu