Fiberpath technológia




Fiberpath technológiával az Ullman Sails nagy terheléseknek ellenálló, bizonyítottan gyors vitorlákat készít, megfelelő szál-film kombinációval bármilyen célra.


 A FIBERPATH MŰKÖDÉSE


Miért fejlesztettük ki a FiberPath vitorlákat? FiberPath technológia  lehetővé teszi, hogy a szálakat az elsődleges terhelés alapján helyezzük el, ezek a többszörös szálak pedig megfelelő mintát alkotnak a másodlagos terheléseknek.

A hagyományos tri-radiál vitorlák esetében problémát okozhat, hogy csupán az elsődleges terheléshez igazítják. A FiberPath technológia lehetővé teszi, hogy a szálak akár egymás fölött fussanak eltérő irányban, így a vitorla bármilyen speciális terheléshez tervezhető.
Ezzel a technológiával az elkészült vitorla ott van megerősítve, ahol szükséges. Ennek kösznhetően a FiberPath vitorlák nagyobb széltartományban használhatóak,  és súlyukhoz képest sokkal erősebbek, mint a tri-radiál vitorlák.

A FIBERPATH VITORLÁK ÁRA ÖSSZEHASONLÍTVA A TRI-RADIÁLLAL

Egy FiberPath vitorla átlagos ára közel azonos egy panelokból varrt vitorla árához képest, vagy legfeljebb maximum 5%-al magasabb. Folyamatosan dolgozunk azon, hogy olcsóbban tudjuk szállítani a FiberPath vitorlákat, mint a tri-radiálokat, célunk magas minőségű, de olcsó vitorlát előállítani! Ez azért lehetséges, mert nyersanyagot vásárolunk, és abból állítjuk elő a vitorlát, nem pedig kész vitorlaanyagból. 

FIBERPATH SEBESSÉG ÉS VITORLAFORMA

A FiberPath technológia talán a legnagyobb előnye, hogy a vitorlák ún. crosscut szabásúak – FiberPath panelekből összeállítva. A már meglévő vitorladesign emiatt könnyen konvertálható a FiberPath technológia rendszerébe, olyan vitorlát előállítva így, amely már bizonyította gyorsaságát. Az Ullman Sails egyedi tervezőprogramot használ, amely a megfelelő helyre osztja ki a szálakat és a rostokat , illetve elkészíti az ideális száltervet. FiberPath paneleket ún. Dimesion-Polyant’s UltraBond rendszerrel rögzítik egymáshoz, így kiküszöbölve az illesztési egyenletlenségeket. Valójában ezek az illesztések a FiberPath vitorlák legerősebb részei (pedig alig észrevehetőek!). A panelekből készült vitorlákkal összehasonlítva a FiberPath vitorlák sokkal simábbak – a minimális paneleknek és illesztéseknek köszönhetően.

FIBERPATH TELJESÍTMÉNY ÉS TARTÓSSÁG

A FiberPath másfélszer-kétszer tovább tartja meg formáját és teljesítményét, mint egy tri-radiál vitorla. Egy hagyományos tri-radiál panel vitorla a másodlagos terhelések miatt elvesztheti formáját, a  FiberPath technológiát viszont arra tervezték, hogy ellenálljon ezeknek a terheléseknek, amiből pedig a hosszabbtávú teljesítmény következik.

FIBERPATH Széltartomány

FiberPath vitorláknak sokkal nagyobb a széltartományban állnak helyt, mint a radiál vitorlák, és kisebb vitorlaállítást követelnek meg az eltérő körülmények között. FiberPath technológia miatt jól viseli a másodlagos terheléseket is, így a vitorla megtartja a formáját minden széltartományban.

Ráadásul a FiberPath vitorlák könnyebbek, mint az ugyanolyan körülményekre és felhasználásra gyártott tri-radiál vitorlák. Például ahhoz, hogy egy Melges 24 FiberPath jib-et az osztályelőírásnak megfelelő súlyra gyártsunk, fölösleges mennyiségű szálakat kell a vitorlába raknunk– így hasonlítható össze a súly-hatékony FiberPath egy klasszikus paneles vitorlával.

FIBERPATH szálak választása


A FiberPath vitorlák bármilyen karbonszál variációból készülhetnek, Technora-ból vagy Kevlar-ból egyaránt. Ha dönetni kell a Technora és a Kevlar között, az  Ullman Sails inkább a Technora-t javasolja a tartóssága miatt, mert bizonyítottan erősebb. Ha összehasonlítjuk a két anyagot ugyanabban a méretben, Technora közel 10%-al erősebb a Kevlar-nál, hat hónap használat után pedig a Technora kb. két és félszer erősebb mint a Kevlar! A titok az, hogy amíg a Kevlar elfárad az UV miatt, a Technora nem.

Az Ullman Sails a szálak méretét is meg tudja változtatni. Lehetnek különbözőek, de egyforma méretűek is. A szálak mindkét verzióban nyolcas csoportokban vannak lefektetve. A FiberPath technológia lehetővé teszi a többszöri szál-újrafektetést minden irányban, minden szögben, ugyanakkor nagyon figyelünk arra, hogy ne kerüljön túl sok szál egy helyre (pl. túl vastag hátsó halfej), mert ez delaminálódáshoz vezethet.

Carbon FiberPath vitorlák nagyon eltérnek a piacon jelenleg fellelhető carbon laminált vitorláktól. Laminált vitorlaanyagoknál a nagy köteg carbonszálak használata szükséges, hogy elkerüljék a vitorlánál a törékenységet. A FiberPath vitorlák esetében is felmerül ez a probléma, de a rostkötegek mennyisége egy carbon FiberPath vitorlában mindössze tizedannyi, mint a többi laminált vitorlában. Mindez azt eredményezi, hogy az Ullman Sails FiberPath vitorlái ugyanolyan erősek, de sokkal vékonyabbak és könnyebbek.

FIBERPATH FILM választás


A FiberPath vitorláknál használnak mind Mylar (polyester) filmet, mind színezett UV filmet – ez ajánlott a Kevlar szálakkal, hogy növeljük a tartósságot. Az erősítés a FiberPath esetében a Technora, minden irányban lefektetve, így ún. "rip-stop" funkciót is felvesz. A Technora az erőssége és az UV ellenállása miatt preferált.