ACWS: Második nap, a meglepetések napja


Második nap négy futamot rendeztek San Diegoban az America's Cup World Series keretein belül. Igez, a hétvégi futamok nem számítanak bele, hisz practice race-ként voltak számon tartva, és Port Cities Challenge név alatt futott.

Egy hosszabb futamot, kicsivel több, mint negyven perceset csináltak, illetve kettő kb. 20 perceset, valamint a végén pótolták a tegnap elmaradt egy futamot is.
Több meglepetés is született, például az Aleph hatalmasakat villantott, nagyon szépen vitorláztak, látszik rajtuk a fejlődés. Az Energy Team is gyönyörűen fejlődik, többször vezettek futamot, talán egy kivételévelmindig az élmezőnyben vitorláztak. Párszor sikerült azért hibázniuk is, mert egy hosszan vezetett futamot eladtak úgy, hogy a végén csak harmadiknak futottak be.  Yann Guichard jó választásnak tűnt Loick Peyron helyettesítésére, míg a Jules Verne Trophyra készül, bár neki nincs meg az a hatalmas bőszeles rutinja és sebessége, amit Loick prezentált mindig. Mentek 3., 4. helyet is, és az utolsó futamot egy tökéletes vitorlázással megnyerték. Ez a futam nagyon mintaértékű, Yann bemutatta hogyan kell kitörni a legkisebb helyen is és fogni a két oldalról támadó ellenfeleket.
Ez a nap az átlagos több penalty-t azaz büntetést hozott, ebből is látszik, hogy mennyire szorosabb lesz a verseny időről időre. Az ETNZ, a Bundock, korai rajtosak voltak, Team Korea kapott penaltyt mert átlépte a pálya szélét, illetve több hajót is megbűntettek ezért. Az Energy Team adott egy büntetést az Oracle Spithillnek egy belső helyes esetnél, egy érdekes furfanggal.
A nap negatív csalódásai az ETNZ és az Artemis volt, igaz mindkettő nyert futamot is, de mentek 7. illetve 9. helyeket is. Számomra a legnagyobb csalódás Bundock volt, aki az első futamot leszámítva szinte végig a mezőny hátsó felében vitorlázott.
A Port Cities Challenge díját az ETNZ vihette el. második az ORACLE Spithill , harmadik pedig az Artemis Racing  lett.

eredmények


Port Cities Challenge díja
© BOB GRIESER / ACEA

Most két nap pihenő következik, illetve felkészülés, edzésekkel tarkítva, és 16-án megkezdődik az ACWS futamai. Ezeket már élőben is nézhetjük.
Az alábbiakban két összefoglaló videó, egy globális:



Illetve egy az Oracle részéről: