Asso99-8mod bajnokság 2011

2011. augusztus 3-7. között rendezték Balatonföldváron a 8 méter one design és az Asso 99 osztályok 2011. évi országos bajnokságát.
Úgy terveztük, hogy ez lesz a csapatunk legfontosabb versenye ebben az évben, de sajnos másképp alakult. Szélhiány, illetve egyéb hátráltató tényezők miatt sajnos idén a Passionéval csak egy pályaversenyen tudtunk elindulni, akkor sem az A csapattal. Mivel pár rajtunk kívül álló tényező keresztbehúzta a számításainkat, a bajnokságot illetve az ezt megelőző pályaversenyt illetően úgy gondoltuk, hogy jobban járunk, ha 8-assal indulunk ezen a két versenyen.


Természetesen vártak ránk meglepetések, mivel idén még nem ültünk ebben a hajóban. Az első verseny előtt reggel el is szakítottuk a spit, illetve az erős-szeles halzolás se ment úgy, ahogy kellett volna. Szerencsére ezen a versenyen kiderült, hogy erős szélben nincs sebességhátrányunk, ugyanez viszont nem mondható el a bajnokságról, illetve a gyenge szélről. Az első napi futamok borzasztóak voltak, szinte álltunk a pályán, nem találtuk a sebességet. Szerencsére a másnapi parti halasztás meghozta a gyümölcsét, és egy kis segítséggel ugyan, de sikerült megtalálnunk a megfelelő gyenge szeles állítást, köszönet érte a Playboy-os fiúknak. A beszámolók olvashatóak a twitteren

Nagyon jó volt a rendezés, Béci mindig nagyon jó pályákat rakott, talán az utolsó gyenge szeles futamoknál sikerült kicsit hosszúra. Ami ledöbbentett, hogy mennyire nem felkészültek a bírák óvás terén, elég furcsa határozatok, döntések születtek. Sajnos ez pár csapatnak rossz szájízt okozott.
A másik dolog a „tourist”-ok hozzáállása. rengeteg hajó keresztezte a mezőnyt, akár motorral, akár vitorlával. A legtöbbje megpróbálta úgy tenni, hogy ne hátráltassa a versenyzőket, és időben fordult vagy leejtett. Sajnos volt olyan, aki bérhajóval közlekedve többszöri kérésre sem tért ki, és még neki állt feljebb, hogy miért merjük szóvá tenni.
Ebből is látszik, hogy a vitorlás kultúrának van hova fejlődnie ebben az országban, és attól, hogy valaki elvégez egy gyorstalpaló tanfolyamot, vagy épp van pénze hajót venni/bérelni, nem jelenti azt, hogy tud is vitorlázni.

A bajnokságot sajnos nem túl jó helyen zártuk, és az utolsó előtti futam befutójánál el is törött a spibaumunk, de összességében nagyon jót versenyeztünk, és bár volt hatalmas fetrengés spivel, fordulónál beragadt fock, sőt spialba szakadás is, élveztük…!